Plastic flessen

Er zijn eindeloos veel verschillende plastic flessen, van verschillende soorten kunststof in allerlei kleuren en tinten die op de afvalberg belanden. Schaarste aan (lokale) grondstoffen en een groeiende afvalberg zijn stellingen van deze tijd. Hoewel afval nu gescheiden wordt ingezameld, heeft er nog geen fundamentele wijziging in ons denken over afval plaatsgevonden. In het huidige recycleproces wordt niet gekeken naar de specifieke kwaliteiten van het afvalmateriaal; plastic flessen worden gerecycled tot dezelfde soort producten die ook (en beter) van nieuw kunststof gemaakt worden. Binnen het plastic recycleproces treed geen waardevermeerdering van het (afval)materiaal op, van up-cycling is totaal geen sprake.

Vanuit mijn voorliefde voor ondergewaardeerde materialen ben ik dit onderzoek gestart naar de mogelijkheden van de grote hoeveelheid plastic wegwerpverpakkingen. Met dit project streef ik naar hergebruik van plastic afval waarbij producten ontstaan van een betere kwaliteit met een andere betekenis dan het oorspronkelijke product.

Door de flessen te verpulveren tot poeder zijn ze opnieuw in te zetten als halffabricaat. Door de poeders onder hitte te roteren zijn ze te vormen zonder dat er een bindingsmiddel voor nodig is. Door verschillende soorten poeders te mengen en te variëren in rotatiesnelheid en temperatuur, is iedere plastic wegwerpfles opnieuw te vormen tot iedere gewenste vorm, met elke mogelijke afmeting, in elke gewenste kleur en met iedere gewenste structuur.

Het materiaal is in grote getale aanwezig. Het rotatie-gieten is een gangbare techniek die veelal aanwezig is binnen bestaande productietechnieken. Doordat er voor het omvormen van het plastic alleen gebruik wordt gemaakt van materialen en technieken die reeds aanwezig zijn, is ons plastic afval eenvoudig opnieuw in te zetten.