Research PET-productie

4PET Recycling is een vooraanstaande PET recycler. Op de locatie op het IPKW in Arnhem wordt per jaar meer dan 25.000 ton (circa 850 miljoen stuks) aan postconsumer PET flessen gemalen en gewassen. Het maalgoed wordt vervolgens ingezet voor de productie van folie voor de voedingsmiddelenindustrie.

Wanneer de extruder van de recycle machine schoon wordt gemaakt omdat er van kunststofsoort wordt gewisseld komt er een hete PET drab vrij. Deze drab is een reststroom binnen het recycle proces. Met het afval van dit recycle proces hebben we geprobeerd tafelbladen te gieten.

De drab is +280 graden, wanneer het PET afkoelt krimpt het sterk. Bij de gegoten tafelbladen koelde het buitenste rand sneller dan de kern, waardoor het blad scheurde.

Na het ondervinden van deze problemen in het gieten van de bladen zijn we gaan proberen de hete drab sneller af te koelen zodat het PET gelijkmatig krimpt. Door de mallen waarin gegoten wordt te koelen en de PET direct te overgieten met stikstof krimpt de drab theoretisch gezien gelijkmatiger, waardoor het blad niet meer zou moeten scheuren. Helaas is het niet gelukt om met deze methode de tafelbladen te produceren, maar het was een interessant experiment