Kuipstoel

Twee versies kuipstoelen zijn in samenwerking met Tijin Aramid tot stand gebracht. Tijin Aramid is wereldleider in Aramide; een duurzame vezel die vijf keer sterker is dan staal, bestand tegen grote hitte en slijtage.

Deze vezel wordt onder andere gebruikt in kogelvrije kleding. Bij het stansen van deze kogelvrije vesten ontstaat afval. Met de reststukken van het stansen hebben we een kuipstoel gelamineerd. Door kleine reststukken te lamineren ontstaat er een uiterst sterk geheel. Door de kleine overlappingen en de gelaagdheid van het materiaal ontstaat er een sterke kuip, die flinterdun en licht is.

De tweede kuipstoel is vervaardigd van Aramide vlokken. Teijin Aramid maakt zelf van het restmateriaal van het stansen een Aramide vlok. Deze vlok hebben we gedrenkt in epoxy waardoor er een kleiachtige substantie ontstaat.

IPKW-Collectie

Industrie Park Kleefse Waard (IPKW) heeft ons (Luuk Wiehink en Klaas Kuiken) benaderd om een serie meubels te ontwikkelen voor het interieur van het nieuwe (toen nog te bouwen) bedrijfsrestaurant De Waard, dat gelegen is op het IPKW-bedrijventerrein. We zijn gaan onderzoeken of, en op welke manier we industriële bedrijven van dit terrein een onderdeel van het nieuwe interieur konden laten zijn.

Na benadering, onderzoek en rondleiding bij enkele bedrijven op het IPKW-terrein besloten om met een select aantal bedrijven te gaan samenwerken: Tijin Aramid, Freudenberg Household Products BV, 4PET Recycling en Accys Technologies. De reden dat we juist voor deze bedrijven hebben gekozen is omdat we hiermee een mix van allerlei innovatieve methoden tot uiting kunnen brengen in een diversiteit aan interieurmeubelen.

De interieurcollectie bestaat uit twee series kuipstoelen van Aramide, een serie hanglampen in vijf verschillende vormen en maten van Zeemleer en een serie tafels in twee formaten bestaande uit gerecyclede petfles.

In de interieurcollectie worden voor het publiek verborgen industriële procedés samengevoegd en zichtbaar gemaakt in een serie toegankelijke gebruiksvoorwerpen. De schoonheid en innovatie van de hedendaagse maakindustrie staat centraal in de collectie. Binnen onze product ontwikkeling hebben we een ingreep gedaan in bestaande industriële (productie)processen en is de collectie een concreet voorbeeld van synergie tussen de creatieve industrie en de maakindustrie.